Een einde aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Dat is de kern van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). De 193 lidstaten van de Verenigde Naties (VN) hebben deze ontwikkelingsagenda voor 2015 – 2030 vastgesteld. De agenda bestaat uit zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken. De doelen kwamen er op basis van wereldwijde inbreng van organisaties en individuen.
SDG Impact maakt bedrijfsvoering op basis van zichtbare en meetbare impact op de Sustainable Development Goals de norm. Duurzaam ondernemen staat nog in de kinderschoenen vergeleken met de grijze manier van ondernemen. SDG Impact draagt bij aan de ontwikkeling van maatschappelijk verantwoord ondernemen door bedrijven die duurzaam ondernemen een platform te geven waarop ze gevonden kunnen worden. Bedrijven en organisaties die zich op dit platform aanmelden, kiezen drie hoofddoelen waarop ze impact maken. Hiervoor hebben wij gekozen voor SDG 8, 13 en 17.
Wij vinden duurzame werkgelegenheid en arbeidsrelaties belangrijk. Werkgelegenheid wordt gecreëerd door groei van het bedrijf en het continue beschikbaar stellen van stage-, werk- en leerplekken. Ook vinden we social return belangrijk. Naast het ondersteunen van maatschappelijke doelen en organisaties vinden we het ook belangrijk dat personeel met afstand tot de arbeidsmarkt ruimte krijgt om zinvol en passend werk te verrichten. Daarom maken wij gebruik van een team medewerkers van een sociale zorgcoöperatie, waarbij een begeleider aanwezig is tijdens de uitvoering van hun werkzaamheden. Wij vragen aandacht voor de arbeidsomstandigheden in de productielanden van onze toeleveranciers via onze MVO-intentieverklaring. Daarnaast hebben we een samenwerking met Electronics Watch die inspecties uitvoert op de productielocaties.
Het voorkomen van milieuvervuiling, het duurzaam gebruiken van hulpbronnen, de klimaatverandering en de bescherming van milieu is ingeregeld via onze ISO 14001. Dit wordt door een onafhankelijke partij ge-audit. Afwijkingen, aanbevelingen en kansen uit de audit worden jaarlijks behandeld. Deze dienen als input voor het continue verbeteren> Eén van de doelstellingen binnen ons milieubeleid is de beperking van onze CO2-uitstoot. Daarvoor moeten we allereerst onze CO2-uitstoot inzichtelijk maken. Dit doen we onder andere met de milieubarometer, zodat we inzicht hebben en kansen kunnen identificeren om nog meer klimaatneutraal en circulair te ondernemen. Met dit inzicht kunnen we elk jaar gericht onderzoeken welke maatregelen we dat jaar kunnen nemen om energie, gas, water en brandstof te besparen. Waar we ons verbruik en onze uitstoot zelf niet kunnen voorkomen, investeren we in projecten voor wereldwijde CO2-reductie.
Onze toeleveranciers worden hier steeds meer in betrokken. Hierdoor creëren we onder andere bewustwording.
Verbinding is het woord dat onze missie samenvat. Partnerschap is precies wat de essentie van die verbinding voor ons weergeeft. Om succesvol te zijn in het realiseren van onze doelen moeten we samenwerken met onze klanten en leveranciers en stakeholders op het gebied van wet- en regelgeving, vertegenwoordigers en maatschappelijke organisaties. Daarom houden we in onze leveranciersmanagement rekening met de mate waarin een leverancier zich inspant t.a.v. de SDG’s. Ook zijn wij aangesloten bij verschillende organisaties en netwerken waar we gezamenlijk werken aan één of meerdere van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Voorbeelden hiervan zijn ons initiatief en inbreng van duurzaamheid in de Nederlandse branchevereniging VSI, de intentieovereenkomsten ten aanzien van duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen die we aan onze leveranciers voorleggen en onze deelname aan het LIFE partner netwerk. Dit is een internationaal netwerk dat in Nederland uit ruim 200 ondernemers en high professionals bestaat. LIFE Partners werkt mee aan de missie van de organisatie door een deel van hun tijd, invloed, financiën en expertise in te zetten. Hiermee wordt gezamenlijk gewerkt aan armoedebestrijding, hongerbestrijding, gelijkheid, vrede en toegang tot zorg en onderwijs.
Natuurlijk laten we het niet enkel bij bovenstaande doelen. Dit zijn de doelen die we gekozen hebben om direct impact op en mee te maken. Naast deze doelen werken we ook mee aan andere doelen. Dat doen we bijvoorbeeld door onze CO2-uitstoot te reduceren en om te investeren in projecten die bijdragen aan CO2-reductie. Dat doen we via het FairClimateFund, volgens de Gold Standard.
Om energieverbruik en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen zijn energiebronnen en manieren om energie te besparen steeds in ontwikkeling. In onze bedrijfsvoering komt energie-, water-, gas- en brandstofbesparing elk jaar als doelstelling terug. Elk jaar reduceren we onze uitstoot ten opzichte van het vorige jaar, en daarmee ook onze impact op het milieu.
Met onze samenwerking met FairClimateFund - specifiek hun 'Koken op biogas in India en Indonesië'- projecten - dragen wij ook bij aan deze SDG. Hiermee steunen we namelijk initiatieven waarmee organisch afval omgezet wordt in methaangas, dat gebruikt wordt om op te koken.
Deze SDG gaat over bescherming, herstel en duurzaam beheer van het leven op het land. Dat betekent dat we niet onnodig gebruik maken van land en grondstoffen en dat we initiatieven steunen die actie ondernemen tegen stroperij en handel in beschermde planten- en diersoorten. Met onze samenwerking met FairClimateFund dragen we bij aan het voorkomen van het kappen van honderdduizenden bomen, die anders als brandstof voor het koken gebruikt zouden worden.