Over Chinese beveiligingscamera’s: hoeveel zorgen moeten we ons maken?

Waarschijnlijk heb je al verschillende keren gelezen over omstreden beveiligingscamera’s die op heel veel plekken in Nederland toegepast worden. Dat dit niet alleen bij particulieren maar ook bij de overheid gebeurt, baart de AIVD en de Tweede Kamer zorgen.

Inzet van beveiligingscamera’s

Wat betekent dat nu voor jou? Hoe worden deze camera’s ingezet en waar liggen de gevoeligheden? Gemeentes en overheden zetten deze camera’s bijvoorbeeld uitgebreid in bij toezicht op en bewaking van de openbare ruimte en openbare gebouwen. Bedrijven gebruiken cameratoezicht in en rondom hun gebouwen, parkeergarages en -terreinen. Je kunt daarbij denken aan;

- camera’s op straat in winkel- en uitgaansgebieden
- camera’s rond wegen of op parkeerplaatsen
- cameragebruik in auto’s voor parkeercontroles
- bodycams die gebruikt worden door hulp- en veiligheidsdiensten
- camera's in een ontvangstruimte
- bij magazijnen en camera’s aan drones en helikopters voor opsporing en handhaving door gemeentes van bijvoorbeeld bouwactiviteiten

Een behoorlijke opsomming en daarmee zijn we zeker nog niet volledig.

Eenvoudig te hacken camera’s

Het gebruik van die camera’s ligt steeds gevoeliger. Vooral omdat we weten dat veel van de camera’s, met name die van Chinese makelij, niet goed beveiligd zijn, eenvoudig gehackt kunnen worden en dat de data in sommige gevallen ook nog eens gedeeld wordt met de fabrikant. Waarbij de Chinese wetgeving bedrijven verplicht om data te delen met de overheid

Hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie wel veilig en verantwoord camera’s kan toepassen?

In de eerste plaats is het verstandig om een heldere scheiding aan te brengen tussen privacy en veiligheid. Privacy ligt snel heel gevoelig en als het gaat over het gebruik van beveiligingscamera’s dan wordt het privacy argument snel gebruikt. Gelukkig is daar al veel voor geregeld door de privacywetgeving. Om te beginnen is het de vraag of de camera’s worden gebruikt om je te identificeren. Als dat niet zo is dan is er geen privacy risico. Een voorbeeld hiervan is een systeem met een camera die gebruikt wordt om bezoekers te tellen waarbij er geen camerabeelden worden opgeslagen. Worden de camerabeelden wel gebruikt om je te identificeren dan gaat het om het privacy risico voor de persoon. Je dient dan goed na te denken over het gebruiken van camera’s. Kijk daarbij bijvoorbeeld naar:

  • Het nut van de toepassing; waarvoor dient het, wat kan het, wat is het doel?
  • Alternatieve oplossingen; zijn er andere mogelijkheden die hetzelfde doel verwezenlijken?
  • De zekerheden van het systeem; Wie heeft toegang, hoe zorg je dat achterdeurtjes dicht worden getimmerd, hoe zorg je dat er geen data naar derden verdwijnt, hoe lang worden beelden bewaard, met wie worden beelden gedeeld?
  • Hoe zorg je voor transparantie; hoe leg je uit waarvoor de camera dient en waar mensen terecht kunnen met vragen of klachten?

Een Chinese camera op zich hoeft dus niet altijd privacy problemen op te werpen. Al is het verstandig en eenvoudiger om ervoor te zorgen dat je een goed beveiligd camerasysteem aanschaft. Want op het gebied van veiligheid is het zeker belangrijk om te zorgen dat je je zaken op orde hebt.

Niet veilig

Het probleem van de onveilige camera’s is al langer bekend. Paul Marrapese, een Amerikaanse veiligheidsonderzoeker, vond in 2019 al 2 miljoen onveilige camera's. De fabrikanten die hij op de hoogte stelde, ondernamen geen actie en binnen een jaar stond de teller op meer dan 3 miljoen onveilige camera’s. Deze camera’s hebben bijvoorbeeld unieke, maar voorspelbare identificatienummers, de standaard wachtwoorden maken het eenvoudig om ze te hacken en de hebben vaak een slechte beveiliging. Veel uit China afkomstige camera’s beschikken over netwerkverbindingen waarmee de camera signaleringen door kan geven en waarmee je de camerabeelden kunt inzien. Vaak werkt dit via een Clouddienst waar data opgeslagen wordt maar waar de dataveiligheid niet gegarandeerd is. Wanneer je niet de juiste maatregelen treft is ook jouw wifi en internetverbinding onveilig waardoor je ongewild de toegang tot jouw netwerk openzet voor kwaadwillende derden.

Ook Bart Jacobs, hoogleraar security, privacy en identity aan de Radboud Universiteit benoemd een risico. "Als er nu geen achterdeurtje in de software zit, wil dat niet zeggen dat hij er niet in gestopt kan worden", zegt hij. "Die zou de fabrikant bijvoorbeeld met een software-update kunnen toevoegen."

Advies over cameratoezicht, beveiliging en privacy

Het ontwerpen en installeren van effectief cameratoezicht is werk voor specialisten. Omdat wij het belangrijk vinden dat onze camerasystemen perfect ontworpen zijn, hebben wij een RSE security expert in dienst. Het register security expert (RSE) is het eerste, oudste en grootste register met gekwalificeerde security deskundigen in Nederland. Zo zorgen we ervoor dat jij het beste, gedegen onderbouwde advies en ontwerp krijgt.

Ja, ik wil me goed laten voorlichten!

We horen graag van je waar jouw vraagstuk uit bestaat. Neem vooral contact op voor meer informatie.  Bel ons direct via: 0511 – 460200 of vul onderstaand formulier in.

 

Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Geschreven door Martin de Jong

vrijdag 28 oktober 2022

Inkooporganisatie Pompebled onderwijs
HAN Logo2024 Rgb Pos
TRIP advocaten en notarissen
Hogeschool Windesheim - Zwolle en Almere
Gemeente Ameland
Gemeente Leeuwarden
Fries Museum Leeuwarden
Veiligheidsregio Fryslan, Friesland
Veenstra Fritom transport en wegvervoer
Flexsupport ondersteuning voor uitzendbureaus en personeelsdiensten
SPOT Groningen, Stadsschouwburg en Oosterpoort - cultuur, theater en media
Gemeente *KTD, Achtkarspelen en Tytjerksteradiel - Friesland
Hogeschool Saxion
Stertil, heavy duty hefbruggen en laad- en losoplossingen
Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden, Friesland
JR Shipping specialist in investeringen in scheepvaart
NP3 Galerie en museum voor onderzoekende en experimenterende hedendaagse kunst
Solidd Steel Structures expert in dynamisch belaste, beweegbare en duurzame staalconstructies
Keramiek museum Princessehof, Leeuwarden, Friesland
St Vitus Parochiezegel, kerk
ELAN onderwijsgroep, educatie
PCBO Dantumadeel, Protestants Christelijk Basis Onderwijs
CSG Liudger scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs
Neushoorn Leeuwarden, poppodium
CVO Zuid West Friesland, voortgezet en praktijk onderwijs
CBS De Opdracht, Christelijke basis school
SVPO - School voor Persoonlijk Onderwijs
Noventa, scholen voor Christelijk Primair Onderwijs